Van plantje tot een (h)eerlijke aardbei!

De groei van de aardbei

Er zijn al veel werkzaamheden gebeurt voordat de aardbeien geplukt kunnen worden. Het begint allemaal bij de plantenkweker. De plantenkweker kweekt namelijk de aardbeienplant voor ons.

De plantjes worden in maart gestekt door de kweker. Tussen half november en begin januari zijn ze goed en worden ze gerooid. Ze worden schoon gemaakt, gesorteerd op dikte, geteld en kisten gedaan, om ze vervolgens in te vriezen tot -1,5 graden. Zo krijgen ze een constante, kunstmatige winter wat beter is voor de plant.

In februari halen wij de planten op bij de plantenkweker. Ze komen dan rechtstreeks uit de vriescel. Vanaf dan begint het leven voor de aardbeienplant bij ons in de Aardbeientuin, zoals hieronder beschreven staat.

Van plantje tot (h)eerlijke rode aardbeien in 8 stappen

Stap 1

Planten

De aardbeienplanten moeten op de juiste manier geplant worden. Ze worden met de moederrang (uitloper van de moederplant) naar binnen gelegd en in de grond gestopt. Zo hangen en groeien de bloemen naar de buitenkant.

Stap 2

Voeding

De juiste voeding zorgt voor een betere smaak aan de aardbei. De voeding van de aardbeienplant bestaat uit hoofd- en spoorelementen. Deze meststoffen worden gemengd in een mengbak en worden dan met het juiste gehalte (EC en PH) aan de plant gegeven.

Stap 3

Groeien

Nadat de aardbeienplanten zijn geplant en zijn voorzien van een druppelaar voor het water en de voeding, kan de plant gaan groeien. Na ongeveer vier weken zal de plant gaan bloeien.

Stap 4

Bloeien

Het is belangrijk dat een aardbeienplant goed in de bloei staat. Elke bloem zal na 3 à 4 weken een mooie rode aardbei worden. Hoe beter hij bloeit, hoe betere aardbeien.

Stap 5

Bestuiving

Zodra de aardbeienplantjes in de bloei staan, kunnen de hommels en bijen aan het werk. Zonder bestuiving zouden de aardbeien misvormd zijn.

Stap 6

Verzorging

Dagelijks worden de planten gecontroleerd op hun gezondheid. Zo worden ziektes en plagen, zoals schimmels en insecten, snel waargenomen en indien nodig met biologische of milieubewuste gewasbeschermingsmiddelen bestreden.

Stap 7

Oogst

Als de aardbeien mooi rood zijn, kunnen ze worden geoogst. De eerste twee oogsten van een aardbeiplant worden geoogst met een schaar om beschadigingen te voorkomen. De oogsten erna (+- 8 oogsten) worden geplukt met de hand.

Stap 8

Verkoop

Na de oogst worden de vers geplukte aardbeien rechtstreeks verkocht in onze boerderijwinkel en verkoopwagen. Daarnaast leveren wij aardbeien aan diverse supermarkten en bakkerijen die onze aardbeien vervolgens verwerken in heerlijke producten.