Historie Aardbeientuin

In 1972 is Gerrit op 12 jarige leeftijd begonnen met aardbeien telen. In dit jaar is hij begonnen met een stukje grond van ongeveer 50m2. Omdat de vraag groter was dan het aanbod moest het teeltoppervlakte het tweede jaar al groeien. Zo ging het een aantal jaren hobby matig door en het teelt oppervlakte was inmiddels al gegroeid naar 800m2.

In 1980 heeft Gerrit zich ingeschreven bij de kamer van koophandel. Toen zijn de eerste plastic tunneltjes gebouwd om vroeger in het seizoen aardbeien te kunnen plukken.

In 1985 is Gerrit getrouwd met Trijnie. Samen hebben ze het bedrijf op gebouwd op een totale teeltoppervlakte van 25000m2 aan plastictunnels en koude grond.

In 1987 heeft oude eigengemaakte tunnels plaats gemaakt voor een twin tunnel van ongeveer 900m 2 in deze tunnel kon het klimaat al beter worden geregeld door middel van zij luchtingen in de tunnel

In 1993 was het bijna het einde van de Aardbeientuin. Op 13 januari sloeg het noodlot toe, een hevige storm hadden bijna alle plastic tunnels omver geblazen. Na veel hulp is het allemaal opgeruimd en weer opgebouwd.

In 1994 werd de eerste glazen kas gebouwd van ongeveer 1700m2. In deze glazenkas zijn we ook begonnen met de substraatteelt. Nu stonden de planten in veenbalen op een hoogte van anderhalve meter. Ook buiten werd er in de loop van de jaren overgegaan op stellingteelt.

In 1998 is de tweede glazenkas gezet. Het totale teeltoppervlakte onder glas is nu 4500m2 en de onbedekte stellingteelt ongeveer 4000 m2. In de verwarmde kassen konden nu aardbeien geteeld worden vanaf half april tot eind december. Deze aardbeien werden aan particulieren, handel en veiling verkocht.

In 2000 is het bedrijf open gesteld voor het publiek. Er was veel belangstelling om eens te kijken hoe de aardbei vanaf klein plantje tot een mooie grote rode aardbei kan groeien. Hier was de zaterdag voor moederdag een mooie dag om een opendag te organiseren. Met een stuk of 10 tafeltjes met hobbyisten die hun eigengemaakte producten verkochten en een buurt die enorm mee hielp was de eerste opendag een feit. Met een bezoekers aantal van 500 was het gezellig druk

In 2002 werd er weer een stuk stelling bij gebouwd. De 4000m2 die er gebouwd werd kreeg nu een plastickapje over elke rij. De planten en dus ook de aardbeien worden nu beschermd voor harde wind, regen en hagel.  Het totale teeltoppervlakte is nu 8500m2 bedekte teelt en 4000m2 onbedekte stelling teelt.

In de tijd van 2003 tot 2009 is er weinig veranderd. Het bedrijf werd opgeknapt en opgeruimd. Ook is in 2004 zoon William in loondienst gekomen om de kneepjes van het vak te leren.

In 2010 is er besloten om niet meer aan de veiling te leveren. Alle aardbeien worden nu aan de particulier en handel verkocht. S morgens geplukt en s ’avonds in de vla.

In 2013 is er een tunnel gebouwd van ongeveer 180 m2 om eigen zomerfruit te telen zoals de framboos en de braam. En ook mensen te laten zien hoe dit fruit groeit. 

In 2015 is het stuk met onbedekte stelling teelt af gebroken en weer opnieuw op gebouwd. Nu ook met plastickapjes. Het totale oppervlakte is nu 13000 m2 bedekte teelt. Ook in dit jaar is de teelt van frambozen en bramen gestopt. Te veel werk en te weinig opbrengst. Toen is de tunnel benoemd als “Gerrits Hobbytunnel”. Hier worden proeven in gedaan met verschillende rassen en planttypes om mogelijk het huidige ras elsanta op den duur te vervangen.

 In 2018 Een mijlpaal voor het bedrijf. Zoon William is vanaf 1 januari mede eigenaar geworden van de Aardbeientuin vof. Samen wordt er nu met een vernieuwende frisse blik naar de toekomst gekeken. 

Albums